Samanism

Shaman

“Samanismul  este calea catre revelatia directă. Practica samanică vă oferă instrumentele necesare pentru a intra în lumea spiritului si a descoperi propria putere.”-  Sandra Ingerman

 

Samanismul- calea catre vindecarea sufletului

Samanismul este un fenomen mistico-religios caracteristic Siberiei si Asiei Centrale, dar intalnit deopotriva in restul Asiei, in Oceania, cele doua Americi si in randul vechilor populatii indo-europene. In vaste zone ale lumii, samanul este figura centrala a unui univers spiritual straniu, dar cu atat mai fascinant pentru omul modern. Magician si vindecator, mistic, preot si uneori poet, el detine, in urma unei initieri complicate, tehnica faimosului „extaz samanic”.

Tehnicile de lucru ale şamanului au fost aduse în Europa de oameni care au studiat direct cu şamanii din America, amintind aici pe englezii Kenneth Meadows, Howard Charing sau Michael Harner, psihiatrul american Alberto Villoldo. Aceste tehnici ajută pe cei care le practică la o reîntoarcere la vechile metode de vindecare cunoscute de toate popoarele, indiferent de locul unde se află.

La fel ca multe alte categorii de vindecători, şamanii consideră boala ca un rezultat al îndepărtării de centrul spiritual individual. Atunci când cineva este în armonie cu Legile naturale, energia sa vitală este puternică şi armonioasă. Boala reprezintă un dezechilibru al acestei energii vitale. Pentru vindecare, se acţionează în principal asupra corpului energetic sau eteric, care este legat de cel fizic prin chakra-e sau centri energetici. Vindecătorul intră într-o stare modificată de conştiinţă, invocând ajutorul spiritelor sale călăuzitoare. El localizează apoi blocajul sau dezechilibrul cu ajutorul acestor spirite, al intuiţiei şi al unor metode fizice de diagnostic. În final, toate nivelele fiinţei sunt armonizate, iar pacea, armonia, mulţumirea şi iubirea se instalează în viaţa celui tratat astfel de către şaman. O altă practică şamanică este aceea de a “recupera” spiritele rătăcite ale celor decedaţi şi de a le ghida prin lumile subtile, către un plan superior.